Emmaus seminarium om integration 10.9. i Nagu

Bästa mottagare

Bästa Nagu aktivist

Bästa engagerade Nagubo och flyktingvän

 Den 10-11 september kommer Emmaus Finland att hålla sitt återkommande höstseminarium i Nagu.

Temat för årets seminarium är INTEGRATION

Seminariet skall inte bara handla om inflyttade, invandrare eller flyktingar. Det handlar lika mycket om människor som är födda i vårt land men som behöver stöd och hjälp för att bli delaktiga i samhället. Emmausrörelsen runt om i världen har mycket erfarenhet av just detta.

Kanske du inte hört om Emmaus? 

Emmaus är en politiskt och religiöst obunden rörelse som finns på fyra kontinenter i närmare 40 länder och den kan närmast definieras som en solidaritetsrörelse. Emmausrörelsen grundades för snart 70 år sedan i Frankrike. Grundaren Abbé Pierre började då arbeta med hemlösa i första hand i det efterkrigstida Frankrike. Snabbt spred sig initiativet och kom på 60-talet till Finland.

Emmaus motto är att ge hjälp till självhjälp och att hjälpa de som lider mest.

(se : www.emmaus-international.org)

 Emmaus styrs av följande värderingar: att visa respekt, att dela med sig, att vara öppen, att leva solidariskt och att vara välkomnande såväl i tanke som i handling.

I Finland finns idag fem Emmausgrupper verksamma i Helsingfors, Ekenäs, Åland och Jokioinen. (Se respektive hemsidor, adresserna hittar du på www.emmaus.fi.

Du hittar också Emmaus Finland och Emmaus International på Facebook)

 Vi bjuder härmed in Dig att med dina erfarenheter av bl.a. ”Nagumodellen” delta i vårt seminarium den 10 september kl 14.00-17.00 i kommunalstugan i Nagu.

 På seminariet kommer representanter för olika Emmausgrupper att tala om sin integrerande verksamhet: lopptorg och insamling av varor, frivilligverksamhet för volontärer, arbetspraktik för arbetslösa, verkstäder, Emmaus Ålands arbetspool som hjälper invandrare, tiggare och arbetslösa med jobb och som tar hand om byråkratin kring tillfälliga anställningar, Emmaus soppkök och returcafé m.m. Kanske någon av de här Emmausmodellerna skulle gå att tillämpa i Nagu?

 Ni Nagu-bor berättar för oss om er integrering av asylsökande – vi har säkert något att lära oss. 

Mona Hemmer leder ordet men ju fler Nagubor som kan delta desto mer givande blir seminariet och diskussionen kring integration allt enligt teorin: ju fler kockar desto bättre soppa. Från de olika Emmausgrupperna i Finland deltar ca 20 personer.

Vi önskar Dig hjärtligt välkommen och tar gärna emot anmälningar senast 20.8. till Carina Aaltonen, Emmaus Finlands ordförande: carina@emmaus.ax, tel 040-5645102 eller Margherita Zilliacus, Emmaus Finlands sekreterare:mzilliacus@hotmail.com, tel 0400-935252

 Vi svarar också gärna på frågor och tar emot idéer!

Bästa hälsningar,

Carina och Margherita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *